diumenge, 6 de novembre del 2011

El secret del fred de la nevera

Els aliments són peribles. L'acció dels bacteris, llevats y fongs els pot tornar no aptes pel consum humà. Això pot passar en quüestió de dies, però en molts casos en poques hores. Actualment hi ha diversos mètode combinats per mantenir ens aliments en bon estat: ebullició, congelació, deshidratació, liofilització, envasament al buit, addició de substàncies químiques...

Tot i així el mètode més primitiu i bàsic és guardar els aliments en llocs freds. A casa tothom té una nevera, que inventada cap al 1913, ha aonseguit reduir el risc d'intoxicacions i malalties,ja que a menys de 5ºC s'aconsegueix inhibir el creixement microbià durant alguns dies.

I si s'espatlla la nevera? Com produïm el fred? La única manera es fent desaparèixer la calor. Cal aprofitar el principi conegut de que l'evaporació de l'aigua arrossega la calor a l'atmosfera. Cal tenir en compte però que així com el fred inhibeix la proliferació de fongs, la humitat l'afavoreix.

Fixem-nos com s'aplica aquest principi bàsic al cicle de refigeració d'una nevera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada